Мільйони людей не уявляють свого ранку без чашечки ароматної натуральної кави. Секрет приготування смачного італійського еспресо полягає в тому, що гаряча вода подається під правильним тиском. Саме тому, без спеціального обладнання ніколи не вийде такої смачної кави.
Давайте разом розберемося, як же готується така каву, і який же принцип роботи професійної кавомашини.
Принцип роботи професійної кавомашини
Зараз на ринку представлена величезна кількість різних пристроїв для приготування ароматної натуральної кави. Вони відрізняються між собою дизайном, формою і розміром, але ось принцип роботи у всіх однаковий. Як тільки ви включите кавоварку, насамперед вона протестує роботу всіх вузлів і приладів. Результат перевірки буде відображатися на панелі миготінням окремих індикаторів. Якщо все нормально, то можна продовжувати її використання.
Завдяки повній автоматизації сучасного обладнання, людині достатньо просто натиснути на кнопку і вибрати програму, а далі кавоварка почне свою роботу. Автоматичні кавомашини одночасно можуть виконувати до десяти функцій, в тому числі:
- помел зерна;
- відкидання гущі в спеціальну ємність;
- збивання молочної пінки;
- настройку порції і міцності напою та інші.
Професійна кавоварка працює за наступною схемою:
- Насамперед мелену каву слід засипати в ріжок або холдер. Потім його потрібно гарненько утрамбувати. Якщо ви користуєтеся кавоваркою чалдового або капсульного типу, то в спеціальний відсік необхідно завантажити таблетку або чалду з пресованим кавовим порошком. Якщо ви використовуєте зерна, то вони перемеляться і відправляться в спеціальний заварний пристрій.
- Вода для заварки кави надходить в бойлер. Завдяки спеціальним тенам тут вона прогрівається до температури 92-95 градусів за Цельсієм
- Після нагрівання шляхом компресорів окріп надходить в роздавальну групу. Тиск тут досягає позначки в 15 атмосфер.
- Коли вода починає проходити через кавовий порошок в спеціальному фільтрі, то перетворюється в ароматний кавовий напій, збагачений маслами. Саме цей напій і потрапляє безпосередньо в чашку через спеціальний носик кавомашини.
За такою схемою готується ароматний еспресо. Для тих хто не знав, перша в світі кавоварка для приготування еспрессо була винайдена в 1901 році. Тоді Луїджі Беззера удосконалив “парову” кавоварку і запатентував свій винахід. Так з’явилася перша в світі напівавтоматична кавоварка для приготування еспрессо. І до цього дня, компанія BEZZERA, названа на честь італійського інженера, продовжує займатися виробництвом кавоварок.
Деякі моделі кавоварок оснащені спеціальним капучинатором або краном для пара. Цей додатковий механізм збиває молоко в густу піну.
Хотілося б відзначити один важливий момент – послідовність перерахованих вище дій може змінюватися. Причина в виробнику і ступені автоматизації всього обладнання в цілому. Також деякі виробники професійних кавоварок оснащують обладнання додатковими можливостями:
- самоочищення;
- додаткові режими помелу зерен.
Таким чином в загальних принципах роботи обладнання може бути порушений порядок виконання операцій. В першу чергу це стосується люксових кавоварок.
Основні елементи професійної кавомашини
Зовнішні та внутрішні характеристики кавоварок можуть бути різними. Все залежить від виробника. Але, є елементи, без яких робота кавоварки просто неможлива.
Отже, професійні кавоварки складаються з наступних вузлів:
- ємність, де зберігається мелена каву або ж обсмажені зерна;
- пристрій, який займається перемолкою зерен. У капсульних машин є спеціальна капсула, куди кладуть кавові таблетки;
- ємність для води;
- спеціальний пристрій, який займається дозуванням перемелених зерен;
- відсік для заварки;
- ємність, де збираються кавові відходи;
- бойлер для нагрівання води;
- трубочки і помпи, по яких переміщається вода;
- якщо кавоварка капсульна, то виробником передбачено спеціальний пристрій, який тримає капсули і таблетки;
- фільтр;
- піддон, куди зливається вода і кава.
Ці всі складові знаходяться всередині кавоварки. Зовні сучасні професійні кавомашини оснащені спеціальною мікрокомп’ютерної системою, яка змушує працювати все обладнання як єдиний механізм. Також передбачена електронна панель управління, що робить процес приготування кави в рази зручніше і приємніше. На панелі розташовані індикатори, завдяки яким можна відстежувати процес приготування запашної кави.