Кавомани просто не можуть почати свій день без чашечки смачної і ароматної кави. Але не у кожного є час, щоб готувати напій в турці і стежити, щоб він не скипів. Повністю або частково автоматизувати процес приготування кави можна за допомогою сучасної техніки. Виробники пропонують широкий асортимент пристроїв, тому складно вибрати кращий варіант.

У цій статті ми розберемося, що краще для домашнього використання: кавоварка або кавомашина, а також визначимо їх головні відмінності.

Головні відмінності кавоварки від кавомашини

На думку більшості, основна відмінність – це вартість обладнання. Але це не так. Головна відмінність в тому, що при використанні кавоварки потрібна участь людини в процесі, тоді як велика кількість кавомашин здатні самостійно приготувати навіть найскладніші напої.

До основних відмінних рис також належать такі характеристики:

  • потужність;
  • розмір;
  • принцип управління;
  • тиск;
  • швидкість приготування;
  • смак напою;
  • можливість приготування різних кавових напоїв.

Кавоварки, в порівнянні з кавовими машинами, більш компактні. Професійні машини за розміром більше в 3-5 разів. Пристрої також відрізняються потужністю. Наприклад, агрегати ріжкового типу мають потужність 1.1-1,7 кВт, невеликі побутові краплинні моделі – 0,6-0,8 кВт. Це не означає, що приготований напій буде гіршим.

Кожен пристрій має різний тиск, який змінюється в залежності від призначення обладнання. Тиск кавоварки нижче, але його вистачає для приготування еспресо. Ще одна важлива відмінність – швидкість приготування. Машина здатна зварити запашну каву за 30 секунд.

Практично всі пристрої для варіння кави розраховані на приготування еспресо. Багато моделей оснащені стримером, за допомогою якого збивають молоко. Після додавання молока в еспресо виходить капучино або латте.

У порівнянні з кавоварками, вартість кавових машин значно вище, так як вони в основному автоматичні. Всього одне натискання на кнопку, і ви отримаєте смачний напій.

Що вибрати для домашнього використання

Для вибору кращого варіанту, необхідно визначитися, з якою ціллю ви купуєте прилад, скільки людина буде користуватися технікою, що ви плануєте готувати і якій міцності напою віддаєте перевагу?

При покупці важливо враховувати такі параметри:

  1. Обсяг кави, який здатна приготувати техніка. Для варіння будь-якого обсягу підійдуть варіанти капсульного або крапельного типу. У таких моделях з однієї капсули можна приготувати чашку кави.
  2. Час варіння. Автоматична і капсульна кавомашина готує напій за 30 секунд, тоді як приготування в крапельної кавоварці затягується до 5 хвилин, в гейзерній – до 10 хвилин. Даний параметр залежить від потужності нагрівача. Чим вона більше, тим швидше вариться кава.
  3. Обслуговування. За капсульної або крапельної кавоваркою доглядати простіше. Капсула або паперовий фільтр, які були використані, просто викидаються. Апарати гейзерного типу слід мити після кожного застосування. Кавові машини мають контейнер для гущі, що дозволяє безперервно готувати декілька порцій.
  4. Різноманітність рецептів. Кавові машини здатні готувати найрізноманітніші види кавових напоїв.

Складно однозначно сказати, що краще: кавомашина або кавоварка. Для зайнятих гурманів підійде кавомашина, яка дозволяє швидко приготувати смачну каву. Це відмінний вибір для сім’ї, де у кожного свої кавові смаки. Кавоварка коштує дешевше і займає менше місця. Якщо вам подобається американо, вибирайте крапельну модель. Головне – віддавайте перевагу якісній і надійній техніці провідних виробників. Зверніть увагу на кавоварки і кавомашини італійської компанії «Bezzera». Засновник компанії Луїджі Беццера в 1901 році винайшов першу в світі «еспресо» -машину.

Італійська техніка дозволяє готувати різноманітні сорти кави завдяки ряду технічних переваг:

  • простота, практичність і надійність конструкції;
  • легкість складання, розбирання, миття, чищення;
  • простота використання і ремонту;
  • виготовлення вузлів, що контактують з напоєм, з нержавіючої сталі;
  • велика кількість вишуканих рецептів;
  • наявність додаткових функцій;
  • оригінальний дизайн;
  • можливість налаштування тиску і температури варильних груп.

Один із секретів техніки Bezzera – особливості її виробництва. Виробничі потужності зосереджені на єдиному заводі в Мілані. Незмінні вікові традиції і велика частка ручної праці забезпечують високу якість збірки пристроїв. Кожен етап виготовлення техніки суворо контролюється. Це гарантує надійність і довговічність кавомашин і кавоварок Bezzera.