Ні для кого не секрет, що професійні кавомашини вимагають використання високоякісної натуральної кави. Інакше смак готового напою буде зіпсований і не розкриється сповна. Як вибрати зерна, щоб вони відповідали найвищим вимогам і відрізнялися відмінною якістю? Нумо розбираймося.

Свіжість – понад усе!

Перше, на що варто звернути ретельну увагу, це – свіжість кави. Чи знаєте ви, що відразу після обсмажування зерна не дуже добре пахнуть? Через це їх не рекомендовано відразу розфасовувати. В ідеалі свіжообсмажені зерна повинні «відпочити» кілька днів, тільки в цьому випадку вони стануть максимально придатними для вживання.

Крім того, варто розуміти, що наявність повітря в упакуванні «вбиває» каву: погіршуються її якості, властивості, аромат. Звичайно, мова не йде про повну непридатність. Каву все також можна буде заварювати, вживати. Але відчути її справжній смак і насолодитися ним, вдасться навряд чи.

Звертаємо увагу на ступінь обсмаження

Виходячи зі смакових якостей, не можна сказати, що є погане чи хороше обсмажування – тут все залежить від того, хто що любить. Всього існує 4 ступені обсмаження. До слова, необсмажену зелену каву вживати не можна, це може привести до плачевних наслідків у вигляді отруєння. Крім того, зелені зерна занадто щільні, при спробі використовувати їх в кавомашині, кавомолка може відразу поламатися. Отже, ступені обсмаження і їх характеристики:

  1. Слабкий. Такі зерна відрізняються світло-коричневим відтінком, навіть з невеликою зеленуватістю. Смак напою виходить кислуватим, смажені нотки не відчуваються. З таким ступенем обсмажування можна максимально точно відчути всі сортові характеристики.
  2. Середній. Зерна коричневі, сухі, кисло-солодкі. Їх аромат – максимально насичений. Що стосується готового напою, то він повністю повнотілий, з приглушеною кислотністю. Таке обсмажування вважається оптимальним, кавовий смак розкривається максимально, сторонні смаки відсутні.
  3. Темний. Зерна характеризуються темно-коричневим відтінком, на них видно маслянисті плями. Смак – гіркувато-солодкий, кислинка практично відсутня, аромат – насичений смажений.
  4. Максимальний. Зерна пофарбовані практично в чорний відтінок, смак дуже гіркий, просочений «димком».

Вибираємо сорт

Є два основних сорти кави, які використовуються в професійних кавоварках. Мова, звичайно, про арабіку і робусту. Останній варіант – дешевший. Що стосується смакових якостей, то напій, зварений на робусті, виходить кілька землистим, і не розкривається різними відтінками. При цьому зерна містять досить велику кількість кофеїну.

 

А ось арабіка – улюблений сорт більшості кавоманів. У нього – нескінченна різноманітність смаків, відтінків і ароматів. Перераховані якості залежать від багатьох факторів, таких, як регіон зростання, висота, якість ґрунту, клімат і так далі. Найчастіше зерна наділені кислинкою.

Нерідко використовується суміш арабіки та робусти. Це дає можливість зберегти цікаві неперевершені смаки й при цьому домогтися бажаної міцності. Популярним співвідношенням багатьох брендів є 80% арабіки й 20% робусти.

Вивчаємо пакування

При виборі якісної свіжообсмаженої кави, яка підійде для приготування напою в професійній кавомашині, дуже важливо звертати увагу на її упакування. На ньому в обов’язковому порядку повинен бути присутнім дегазуючий клапан. Як ми вже відзначали, після обсмажування зерна виділяють вуглекислий газ, і якщо на пакуванні не буде відповідного клапана, кава просто «задихнеться». Простіше кажучи – зіпсується.

Ще один важливий елемент пакування – задня етикетка або друк. На них повинна міститися вся інформація про напій – сорт, місце походження, дата виробництва, прожарювання і так далі.

Який помел вибрати?

Від помелу залежить смак готового напою, тому до цього критерію вибору варто підходити вкрай відповідально. Взагалі, найідеальніший варіант – купувати каву в зернах і самостійно подрібнювати її в залежності від власних смакових особливостей. Та й правильно це – молоти зерна безпосередньо перед вживанням. Крім того, купуючи мелений напій, неможливо оцінити, з яких зерен він приготований. Якщо ж придбати каву в зернах немає можливості, варто знати, що помел буває:

  1. Дрібним. Ідеальний варіант для приготування в турці. З нього виходить відмінна кава по-турецьки або по-східному.
  2. Середнім. Кавові крупинки розкривають свій смак протягом 4-6 хвилин. Саме такий помел вважається найкращим для кавоварок.
  3. Великим. Щоб досягти бажаного смаку й аромату, доведеться почекати до 10 хвилин.

Це основні моменти, на які не обходимо звертати увагу при виборі натуральної кави, яка підійде для використання в професійних кавомашинах. Скористайтеся нашими порадами та насолоджуйтеся неперевершеним смаком бадьорливого ароматного напою.